Dodano obiekt do kolekcji Dodano obiekt do kolekcji
Wróć Wróć
  • Tytuł:

    Tygielek do czekolady

  • Autor: Jan Jerzy Bandau
  • Czas powstania: lata 70.-80. XVIII w.
  • Miejsce powstania: Warszawa
  • Technika: wybijanie, odlewanie, złocenie
  • Materiał: srebro, drewno czernione
  • Wymiary: wys. 13 cm, szer. 21,5 cm, głęb. 10,4 cm, śr. podstawy 8,2 cm, waga 585 g
  • Typ obiektu: dzbanek
  • Numer inwentarza: MHW 16309/a-c
  • Tagi: złotnictwo, zastawa stołowa, słodycze

Sygnatury, napisy, inskrypcje

  • sygn.: cecha złotnika: IGB, w polu owalnym; próba srebra: 12, w polu owalnym

Bibliografia

  • Album Warszawski. Obraz miasta w zbiorach Muzeum Historycznego m. st. Warszawy, Warszawa 2000, kat. 136, s. 158. Lileyko H., Srebra warszawskie w zbiorach Muzeum Historycznego m.st. Warszawy, Warszawa 1979, kat. 7, s. 31. Myszkówna H., Dary i Nabytki 1945-1970, katalog wystawy w Muzeum Historycznym m. st. Warszawy, Warszawa 1970, kat. 240. Myszkówna H., Srebra warszawskie XVIII i XIX wieku w zbiorach Muzeum Historycznego, Warszawa 1973, kat. 15, s. 23.