Tygielki, w których przynoszono gorącą czekoladę, miały w pokrywie wycięty otwór. Wsuwano do niego mątewkę służącą do mieszania gęstego płynu przed jego rozlaniem do filiżanek. Było to konieczne, gdyż w XVIII wieku nie potrafiono usuwać nadmiaru tłuszczu z ziaren kakaowca. Rozcierano je na proszek, mieszano z cukrem, wanilią czy cynamonem i zalewano gorącą wodą. Napój zawierał dużą ilość tłuszczu, który szybko osadzał się na powierzchni płynu. Dopiero w 1828 roku wynaleziono sposób na odtłuszczenie nasion.
Tygielek powstał w warsztacie Jana Jerzego Bandau, cenionego warszawskiego złotnika. W jego pracowni początkowo powstawały przedmioty o barokowej proweniencji. Od lat 70. XVIII wieku uwidoczniał się w warszawskim złotnictwie silny wpływ klasycyzmu. Spod ręki Bandau wyszło wiele przedmiotów utrzymanych w tej stylistyce. Jego srebra cechują: wyczucie proporcji, harmonia kształtów, dobór i rozmieszczenie elementów dekoracyjnych oraz solidność i staranność wykonania.
Autorka opisu: Monika Siwińska
Ten obiekt należy do domeny publicznej.