Prezentowana karta zaopatrzeniowa na żywność – na chleb, cukier i ziemniaki – pochodzi z czasu I wojny światowej. Była ważna od 13 do 16 listopada 1916 roku.
Wydała ją Komisja Rozdziału Mąki i Chleba Magistratu Stołecznego Miasta Warszawy – instytucja odpowiedzialna za aprowizację mieszkańców stolicy w czasie tego konfliktu zbrojnego.
Karta wydrukowana została w poważanej wytwórni – Zakładzie Litograficznym Bolesława Wirtza (istniejącym w latach 1896–1944 przy ulicy Długiej 20).
Został na niej umieszczany wizerunek kościoła p.w. św. Anny na Krakowskim Przedmieściu.
Karta składa się z trzech części: zestawu osiemnastu odcinków (na każdym znalazła się syrena w kartuszu herbowym). Upoważniały one posiadacza do pobrania 0,25 funta chleba (125 g).
Był też talon na 12,75 łuta cukru (161,4 g).
Na karcie znalazł się również fragment z litografią świątyni, numerem okresu (tu 29.) i przedziałem czasowym.
Była też część z talonem na 18 funtów ziemniaków (9 kg), dwoma talonami na 0,25 funta chleba (125 g) i 1,25 funta chleba (125 g) lub funt mąki (0,5 kg).
Aby podkreślić, że Warszawa była w tym czasie okupowana przez wojska niemieckie, omawiany dokument wytworzono w dwóch językach – polskim i niemieckim.
Na dokumencie znalazła się także pieczęć tuszowa Sekretariatu Wydawania Kart Komisji Rozdziału Mąki i Chleba dla m. Warszawy.
Uwierzytelniała ona dodatkowo tę kartę żywnościową.
Autor opisu: dr Rafał Radziwonka